První kroky k úspěšné stavbě, nebo rekonstrukci domu

Milí klienti,

ptáte se nás, kolik bude Váš dům stát a jaké první kroky vedou k úspěšně stavbě, nebo rekonstrukci. Tady je pár odpovědí, které považujeme za velmi důležité:

Úspěšné realizaci vždy předchází vytvoření kvalitní dokumentace a cenová optimalizace stavby

Proto vždy začínáme odhadem výše stavebních nákladů. Ten je  zpravidla poměrně přesný, protože se můžeme opřít o cenu domů, které aktuálně realizujeme a máme k nim všechny potřebné finanční podklady. 

Jak jsme si ale vyzkoušeli v minulých pár letech, bude i to cena jen orientační. Po dokončení projektových prací je nezbytné ji znovu aktualizovat a konzultovat s Vámi, tedy s klienty.

Neslibujeme přesnou cenu, garantujeme přístup

V posledních dvou letech jsme ale postavili několik domů  a můžeme Vám garantovat následující přístup i u Vašeho domu: 

Dlouhodobě se nám daří držet ceny realizovaných domů o 10-15% níže než je běžný standard. Je to dáno několika věcmi. Jednak “naše” domy sami stavíme, dohledujeme každý detail, předcházíme drahým chybám a do hry nevstupuje generální dodavatel, který samozřejmě stavbu vždy zdražuje. 

Dále neustále hledáme jednoduchá, efektivní řešení, vybíráme vhodné, kvalitní, ale ne předražené materiály a další systémy. 

Díky všem těmto krokům jsem dokázali na některých domech udržet předcovidové ceny, nebo navýšit standardy provedení a současně nenavyšovat cenu.

Když to shrnu, znamená to, že dokážeme Váš dům postavit o 10-15% levněji, zaručit nejvyšší možnou úroveň detailu a provedení a ještě Vás zbavit drtivé většiny starostí. (Naši klienti někdy říkají, že o stavbě domu ani neví.) 

Pokud by bylo potřeba vyřešit právní problémy okolo stavby a všech nutných povolení, umíme i to.

Nenechte se napálit. Bez kvalitní dokumentace nezačínejte

S tím ale také souvisí naše zkušenost, že aby se tohle všechno povedlo, je nezbytné udělat co nejlepší stavební dokumentaci. Je pravděpodobné, že se Vám dostane do rukou laciná nabídka stavební dokumentace a já bych Vám nedoporučoval touto cestou jít. 

Nedostatečná dokumentace s sebou totiž nese spoustu zbytečných rizik. Od chyb, které se odhalí až při samotné stavbě, což je vždycky nejdražší varianta, až po nedořešené detaily, nepřesná konstrukční řešení, které se nutně projeví v celém domě. 

Konečně s lacinými a polovičatými dokumentacemi máme spoustu zkušeností i my. Skrze naše klienty, kteří se touto cestou vydali, nedostali stavební povolení, nebo podle ní firma odmítla stavět a obrátili se na nás. Přišli někdy i o pár let, jsou unavení, otrávení a jejich dokumentace je ve výsledku výrazně dražší, než by musela být.

Těchto slepých uliček bychom Vás rádi ušetřili a přivítali Vás rovnou v naší kanceláři. 

Snad se mi podařilo více přiblížit, jak pracujeme a co od nás můžete získat. Více rádi probereme na osobní schůzce.

Ing. arch. Igor David