Kuchyni můžete chápat jako srdce domu, nebo jako významný kus nábytku.
Především je to ale váš pracovní prostor zakomponovaný do prostoru obytného. A jako takový musí perfektně fungovat i působit.
Měl by mít několik důležitých parametrů, na které je dobré nezapomenout.
Zaprvé, musí být skutečně funkční. Některé kuchyně zabírají až ⅓ obývacího pokoje. Uložíte do nich velké množství věcí. Proto je důležité, aby byly dobře navržené a zorganizované.
Nikde vám nesmí nic překážet. Nikde byste neměli nic složitě hledat. A všechno by mělo být na dosah, abyste třeba do myčky nechodili přes půl místnosti.
I malé změny v uspořádání umí udělat velké věci ve funkčnosti a pocitu z vaření.
Zadruhé, měla by vás zvát v ní pracovat. I kdybyste byli nejčistotnější, budete mít na kuchyňské lince vždycky nějaké věci. Kávovar, kořenky, nože. Občas nějaké drobky nebo kapičky vylitého vína. Tohle všechno by měla dobrá kuchyň nějak základně pojmout, aniž by to rušilo dojem z ní.
Proto do kuchyní zpravidla nenavrhujeme dokonalé, lesklé povrchy, na něž se bojíte postavit i skleničku. Volíme kvalitní materiály, které jsou svým vzhledem spíše teplé, čisté a pocitově přátelské k práci i k životu.
Zatřetí, měla by být zajímavá, ale ne výstřední.
Aby vás vaše kuchyně dlouho bavila, nesmí na sebe strhávat příliš pozornosti, nebo být přehnaně chlubivá. Je to totiž velký kus nábytku, který snadno zastíní všechno ostatní. To časem může začít unavovat, někdy až otravovat.
Proto v návrzích volíme spíše minimalismus. Akcentujeme zajímavé detaily a elegantní neotřelé prvky, které citlivě propojujeme s detaily v obývacím pokoji. Tím zařídíme, aby spolu oba prostory dobře komunikovaly a nepůsobily vedle sebe jako sklad nesourodého nábytku…